В началото  на 2024 г. отправяме поглед към дейността на библиотеката през 2023 г. През изминалата година библиотеката продължи да се утвърждава като културно, образователно и социално средище в града, като институция, която е отговорна към потребностите на хората и отворена към съвременните технологии и тенденции.

ЧИТАТЕЛИТЕ

Регистрираните посещения за заемане на книги в библиотеката са 23109. Броят на активните читатели е 2028, като от тях 876 са деца до 14 г. възраст. По професионална принадлежност най-голям е броят на регистрираните философи, историци, педагози, филолози – 144, следвани от инженерно-техническите специалисти -128 и учителите – 87.  Заетите от библиотеката библиотечни документи са 32661, от които 28650 са книги и 4004 периодични издания.

ЧЕТЕНЕТО, КНИГИТЕ И АВТОРИТЕ

Библиотечната статистика показва голямо разнообразие в читателските потребности и интереси. 17405  са заеманията на художествена литература за възрастни, 7303 на художествената литература за деца. Заетата отраслова литература за деца е 912 , а за възрастни 7041 . Най-голям бил интересът към към библиотечните документи от обществените науки /1380/, следван от литературознанието /1204/, философия и психология/866/, математика и естествени науки/738/.

Статистиката за най-много заемания в детският отдел на библиотеката подрежда автори и заглавия, които се изучават в училище и са част от препоръчителната литература. Това са Марк Твен с „Приключенията на Том Сойер”, „Автобиографията“ на Бранислав Нушич, Валери Петров с „Пет приказки” , Николай Кун със „Старогръцки легенди и митове”, Станка Пенчева с „Мили бате“,  Антоан дьо Сент-Екзюпери с „Малкият принц“, „Български предания и легенди”, Джани Родари с „Приказки по телефона“, Джерълд Даръл с „Моето семейство и други животни“  и други.

 Сред най-предпочитаните детски книжки се нареждат и поредицата на Джеф Кини „Дневникът на един Дръндьо“, „Хари Потър“ от  Дж. К. Роулинг , „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън, всички книги на Джулия Доналдсън и Дейвид Уолямс , поредицата за барбароните, Франклин и Маргаритка.

От българските автори и заглавия се класират Катя Антонова с поредицата за феята Ванилия, Милен Хальов, с „Кало Змея“, Петя Кокудева, Илия Деведжиев, Юлия Спиридонова, Мая Дългъчева, Петя Александрова и други.

От изучаваните в училище български творби най-предпочитани тази година са разказите на Елин Пелин, Йордан Йовков, следвани от Иван Вазов и „Под игото“. „Балада за Георг Хених” на Виктор Пасков.

Според статистиката от автоматизираната библиотечна система продължават да са четени и Мигел де Сервантес и неговият роман „Дон Кихот де ла Манча“, „Старогръцки митове и легенди“ на Кун, Шекспир с „Хамлет“.

Класацията за най-заемани български автори от потребителите оглавява „Времеубежище“ на Георги Господинов. На траен интерес за поредна година се радват и останалите му книги. След него се нарежда Мария Лалева с „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“. Други четени автори на 2023 г. са: Людмила  Филипова  с „Войната на  буквите”, Виктория Бешлийска с книгите си „Глина“ и „Сърце“, Георги Бърдаров с „Absolvo те”, Розмари Де Мео със „Стопанката на Господ“ и „Зарана“, Токораз Исто с поредицата  „България” , Захари Карабашлиев с „Рана” и „Опашката”, „Жива” от Ина Ясипова, Ивинела Самуилова,  Стефан Цанев, Теодора Димова.

И през 2023 година на върха в класациите за най-четени чужди автори са: Даниел Стийл, Сандра Браун, Нора Робъртс, Лайза Клейпас, Лусинда  Райли, Сара  Елизабет Филипс, Барбара Тейлър-Бредфорд,  Джоджо Мойс.

Непроменен е интересът към автори като Джефри Арчър, Мери Хигинс Кларк, Дейвид Балдачи, Джон Гришам, Майкъл Конъли, Ники Френч,  Джеймс Ролинс .                                          

За поредна година сред търсените автори се нареждат и писателите от скандинавски произход с техните криминални романи и трилъри: Ю Несбьо, Юси Адлер-Улсен, , Камила Лекберг, Стиг Ларшон и дебютният роман „Кестеновия човек“  на Сьорен Свайструп.

Не стихва интересът към поредицата за инспектор Гамаш на канадската писателка Луиз Пени, а една от най-четената и най-търсена книга в Амазон „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс, по която излезе и филм, заема 10-ото място по четения за 2023 година.

Траен остава интересът към автобиографиите и биографиите на известни личности от всички области на изкуството, спорта и обществения живот. Продължават да се радват на читателски интерес книги за самоусъвършенстване и позитивно мислене, приложна психология, медицина и здраве, спорт и пътешествия.

Посочените данни показват, че и през 2023 г. се запазва традицията да бъдат четени предимно произведенията за ученици, които очевидно са едни от най-активните потребители на библиотеката.

Фондът на библиотеката е обновен с 2051  библиотечни документа, от които 410 са постъпили като дарение, 600 от реализираното на  проекта „Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата.

ПРОГРАМИТЕ И ПРОЕКТИТЕ

Библиотеката работи по различни програми с мрежа от партньори на регионално, национално и международно ниво.:

  • „По-близо до книгата” – за насърчаване на четенето
  • „Съхраняване и популяризиране на културното наследство”
  • „Повишаване на екологичната култура”
  • „Повишаване на дигиталната компетентност”
  • „Развитие, стимулиране и популяризиране на доброволчеството”
  • „ Стимулиране на ранното  детско развитие”
  • „В помощ на безработните лица”

През 2023 г.  библиотеката беше място за срещи, обучения, творчески работилници, изложби, концерти и др.

В програмата „Ваканция в библиотеката” се включиха над 230 деца, като в периода от 1 юли до 15 септември бяха проведени 21 занимания за деца, включващи творчески работилници, игри и образователни модули.     

През годината са проведени 66 интерактивни библиотечни урока  на групи от детските градини и училищата от града на различни теми в подкрепа и допълване на формалното образование. Най-голям бе интересът към темите по  програмата Детски образователен планетариум „Пътешествие във Вселената”.

Едно от най-значимите събития за 2023 г. бе откриването на Тийн зона в библиотеката по програма на Национален фонд „Култура”. Благодарение на реализирането на проекта по програмата се създаде мултифункционално пространство, в което се организират и провеждат обучения, творчески работилници, срещи с автори и др., ориентирани не само към тийнедърите, но и към останалите възрастови групи.            

Градска библиотека участва в Проект ADELE (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe) по програма Еразъм +. Целта на проекта е да насърчи  използването на цифрови технологии чрез придобиване и развитие на цифрови компетенции в областта на неформалното образование за възрастни.

През 2023 библиотеката беше партньор в реализирането на обучението на безработни лица по проект „Възможност за реализиция”  и  в реализирането на програмите от културния календар на Община Асеновград  със свои инициативи  и като домакин на част от събитията – изложби, конкурси, срещи с автори и др., като е  ключов партньор на Община Асеновград в реализирането на програмата „Дни на книгата” за популяризиране  и  насърчаване на четенето.

Екипът на библиотеката изказва благодарност към всички партньори за сътрудничеството и ползотворната съвместна  работа! 

За повече информация:
М. Марковска – директор на Градска библиотека Асеновград, тел. 0876840829