На 25-ти септември от 17:30ч. в Детски отдел на Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград ще се проведе творческа работилница за деца и възрастни „На България с любов”.

На нея деца и родители ще се запознаят с  красотата и значението на красивите български шевици. Ще имат възможността да изработят картички с шевици, кодирали в себе си магията от живота и бита на българката, вярванията й и надеждите й, социалния й статус, предадени чрез чрез форми, цветове и композиция.

Има шевици за сватба, шевици за годеж, за сеитба, за жътва, за защита, които са бродирани по специални схеми. Има шевици със скрити символи, с посоките на света, мъжкото и женското начало, стилизирани слънца геометрични композиции – в кръг, триъгълник (около врата) квадрат или правоъгълник, ромб, триъгълник, многоъгълник, пречупени линии, звезди и розети.

Всички те не само са изключително красиви и уникални, но и са важен елемент от българската култура и наследство. И днес продължават да вдъхновяват дизайнери, които ги включват в своите модни колекции, с което  пазят   традиционното наследство на България и го разпространяват по света. Събитието е част от Есенните културни празници на Асеновград.