По повод 90-годишнината от рождението на акад. Благовест Сендов  на 8 февруари от 11 ч. в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” от зам. кмета на Община Асеновград  – инж. Петър Петров, директора на библиотеката – Милена Марковска, Божидар и Жени Сендови беше открит библиотечен кът „Акад. Благовест Сендов”.

         Библиотечният кът “ Академик Благовест Сендов” е създаден с подкрепата на Божидар Сендов и благодарение на съпругата на академика – Анна Сендова.

         В него се разположени част от  личната библиотеката на     акад. Благовест Сендов, канапе, на което читателите да поседнат и прочетат избрано четиво и оборудвано работно място.

          Библиотеката включва  430 броя книги от личната колекция на акад. Благовест Сендов – заглавия от различни отрасли на знанието – математика, техника, химия, медицина, изкуство, политика, художествена литература.

          Освен като библиографска стойност сбирката има  и документална ценност.  87 от книгите са с автографи на български и чужди автори. По-известните са: акад. Пантелей Зарев, проф. Николай Овчаров, проф. Николай Генчев, политиците Александър Йорданов, д-р Петър Дертлиев, сред хората на изкуството са: Вили Цанков, Антон Антонов, Васил Стоев, художници от Стара Загора и други.

          Посвещение са направили научни работници, поетите Надежда Захариева, Георги Константинов, Петър Алипиев, писателите Драгомир Асенов, Димитър Томов, Върбан Стаматов и други.

         Чуждата литература с автографи е на френски, полски, хърватски, португалски, арабски, унгарски и руски езици.

         Сбирката е свидетелство за уважението към космополитната личност на акад. Благовест Сендов и представя различни аспекти от живота и дейността му .

         Целта на библиотечният кът е да насърчава ученето, творчеството и постиженията по примера на акад. Сендов – една от силните, вдъхновяващи личности, родена в града ни, не само напълно отдадена на науката, но и успяла да увлече  много свои последователи.