Замъкът на Холивуд

Оливие Мин

Съблазнително четиво, което няма да оставите до самия му край

Холивуд през 60-те години: блясък, безспирни партита, сексапил, голота, алкохол и наркотици… Умопомрачаваща еуфория обладава всички жители в Меката на киното – от знаменитостите с безупречна външност до най-обикновените хора.

Един хотел, издигнат по подобие на прочутия замък „Амбоаз“ във Франция, приютява много от търсещите слава в Ел Ей. Шато „Мармонт“ е легендарно действително място сред хълмовете на града, в което са отсядали, отсядат и до днес, не само галениците на киното, но и онези, дошли от нищото, за да сбъднат мечтите си.

Години след като е превърнала „Мармонт“ в труднодостъпна обител, чийто девиз е „Дискретност“, именитата му управителка Абигейл Феърчайлд се завръща в хотела. Присъствието ѝ разбунва духовете и привичките на персонала, сред който царуват тайни и интриги. Младият Уейн, доскоро скитник из Холивуд, попада в полезрението ѝ. Необяснимо защо тя иска да го вземе под крилото си – да го обучи и да му даде необходимото, за да оцелее в киноиндустрията. Но избраникът ѝ е твърде див и трудно се подчинява.

Авторът, френският телевизионен водещ Оливие Мин, забърква реални личности и случки в дебютния си роман „Замъкът на Холивуд“. Докато героят му Уейн си проправя път в живота, пред читателя се развиват анекдоти със звездите Уорън Бийти, Джеймс Дийн, Джийн Харлоу, Мерилин Монро, Дюк Елингтън и Джим Морисън. Робърт де Ниро и Робин Уилямс пък играят свои роли в трагичната смърт на Джон Белуши, случила се именно в легендарното шато.