Загадката Оливър

Лиз Нюджънт

Ирландската писателка Лиз Нюджънт си спечели много почитатели у нас със своите смайващи бестселъри „Стаено зло“ и „Малки жестокости“. Но романът, с който тя постига първия си голям успех, е „Загадката Оливър“. Сравняван с класиката на Патриша Хайсмит „Талантливият мистър Рипли“, този блестящ трилър за превръщането на един обикновен човек в съвършен психопат приковава вниманието от хипнотизиращото първо изречение до шокиращата последна страница.

Всичко в живота на Оливър Райън е повече от перфектно. Привлекателен и харизматичен, той има прекрасен дом, който споделя със своята всеотдайна съпруга Алис. Тя е художничка, която илюстрира неговите изключително популярни детски книги, донесли му богатство и слава. Край на тази идилия поставя самият Оливър, който след поредната прекрасна вечеря, приготвена от съпругата му, я пребива почти до смърт.

Защо се стига до това? Хората, които познават или поне смятат, че познават Оливър, могат само да гадаят за причините за тази шокираща проява на агресия. Сред тях са Мойя, празноглавата му любовница; Вероник, собственичка на френско имение, изживяла истинска трагедия преди години, когато Оливър е работел за нея; Барни, приятел на Алис, който е влюбен в нея още от дете; Майкъл, приятел на Оливър от колежа, който се опитва да крие силната си привързаност към него; Юджийн, умствено увреденият брат на Алис, който първи се сблъсква с жестокостта на Оливър.

Никой от тях не подозира мрачната тайна, която се крие зад безупречната му фасада и която датира още от раждането му. Разказите на всички, докоснали се до това чудовище, както и разказът на самия Оливър, постепенно свалят маската, зад която е скрита неговата истинска личност. Разкритията, които излизат наяве, имат същия разтърсващ ефект, както и насилието над привидно най-близкия му човек. Разкрития, свързани с опозоряване, завист, чудовищна измама и манипулация.

Не е за вярване, че това е едва дебютният роман на Лиз Нюджънт. С удивителна последователност тя подрежда всички парчета от пъзела, разкриващ горчива и страшна картина. Нюджънт буквално ни позволява да вникнем в съзнанието на един човек с осакатена душа, преследван от призраците на своето мрачно минало и неспособен на нормални човешки чувства.

Ефектът от „Загадката Оливър“ е поразителен и доказателство за това са суперлативите и наградите, с които авторката му е удостоена. Постоянно редуващите се гледни точки засилват динамиката в развитието на действието и покачват напрежението с всяка следваща страница. „Лиз има невероятен стил, създава запомнящи се герои и история, която е повече от истинска и правноподобна. Няма достатъчно суперлативи, с които да препоръчам този роман“, споделя известният радиоводещ Рик О‘Ший.