На 27 март 2023 г. от 17.30 ч. в Градска библиотека „П. Хилендарски” – Асеновград ще бъде  открита гостуващата изложба „Нашенци” на литературно-художествен музей „Чудомир” – Казанлък. Събитието е част от традиционните Чудомирови празници на Община Казанлък. С него ще стартира и програмата „Дни на книгата 2023” – съвместна инициатива на Община Асеновград и Градска библиотека „П. Хилендарски”, с които двете институции се включват в националната кампания „Маратон на четенето” на Българската библиоетчно-информационна асоциация.

        Представената изложба „Нашенци” – репродукции е част от последната изложба на Чудомир, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му. Тя съдържа 34 репродукции от Чудомирови акварели, от общо 63 подбрани от него в изложбата му от оригинали, носеща същото име „Нашенци“.

Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски.

Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България.

Чудомир е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник.

Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2 500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции, и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм.

Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда.

Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани. Самият той казва за героите си „Живички са до един, само оная, клюкарката, е общо взета. Можеш  да и сложиш което и да е женско име.“ За целия си творчески път, Чудомир прави 4 самостоятелни изложби.