Иги Пек, архитект

Андреа Бийти

Някои деца строят пясъчни замъци. Някои правят кюфтета от кал. Други пък конструират високи кули от конструктор. Но никой не е по-добър в строенето от Иги Пек, който един път издига точно копие на Египетския сфинкс в предния си двор! Жалко че хората, които оценяват таланта му, са твърде малко. Сред тях определено не е учителката му във втори клас – мис Лайла Гриър.

Изглежда, че Иги ще трябва да замени линеара с кутия с моливи… Докато една съдбовна разходка сред природата не доказва колко полезен може да бъде един майстор строител.

 Андреа Бийти и Дейвид Робъртс съчетават таланта си по прекрасен начин в тази картинна книга, която утвърждава значимостта на личните дарби и себеизразяването.

 „Всяко дете има призвание. Книгата окуражава малките мечтатели да не се отказват и напомня на възрастните, че ролята им е да вярват в безграничния потенциал на бъдещите създатели на света.“

Вал Стоева

 По света има много учени, които работят в най-различни области. Някои изучават небето и земята, други растенията и океаните. Има такива, отправили взор към звездите, а има и учени, които обожават буболечките. И все пак всички те споделят един общ стремеж: да задават въпроси. Точно като децата, нали?

 Книгите Иги Пек, архитект,  Ейда Туиг, химик и физик и Роузи Ревер, инженер са картинни книги – част от STEM серията Любознайковците, разказани в рими. Увлекателните истории поощряват упоритостта, страстта, изследователския подход и практическата насоченост на знанията у децата.

Красивите илюстрации са дело на Дейвид Робъртс.