Годината на свинята

Кармен Мола

„Кармен Мола е испанската Елена Феранте на криминалните романи.“
в-к „Ел Паис“

Броени часове преди китайската Нова година да настъпи, в редиците на испанската полиция се случва престъпление. Младши инспектор Ческа Олмо изчезва и колегите ѝ започват разследване. Към тях се присъединява и Елена Бланко – макар и твърдо решена да сложи край на кариерата си, тя не може да остане безучастна, когато в беда е приятелка.

В хода на разследването екипът се натъква на зловеща престъпна схема, съществуваща от десетилетия. Ужасяващи разкрития изправят героите пред тежки въпроси: защо някои хора се превръщат в зверове? Имат ли жертвите право на отмъщение? Доколко познаваме близките си и готови ли сме да загърбим морала си заради тях? Но най-вече: възможно ли е човек да се върне невредим от ада?

Бруталният испански трилър, станал сензация при издаването си, се превърна в съвременна мистификация. Кармен Мола – университетска преподавателка и майка – се оказа псевдоним на Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро. Тримата сценаристи разкриха загадката пред света през 2021 г., когато бяха удостоени с престижната литературна награда „Планета“.

„Годината на свинята“ е третият от известните криминални романи на Кармен Мола, пленили читателите по цял свят.