50-те български открития и изобретения, които промениха света

Колектив

 Редица са митовете и легендите за това какво сме дали на света ние, българите. В „50-те български открития и изобретения, които промениха света“ са подбрани част от истински значимите нововъведения, дело на българи.

 Едно е сигурно – българите имаме голям принос за развитието на човечеството. „И ний сме дали нещо на света“, пише гордо Иван Вазов, визирайки азбуката ни – кирилицата. Това е едно от най-големите постижения на българите, но изобретенията ни изобщо не се ограничават с буквите или с киселото мляко. Наши учени са автори на технически изобретения, без които ежедневието ни днес би било немислимо, като компютъра, автоматичната възглавница, автоматичната скоростна кутия др. За съжаление много от тези открития са направени извън България и имената на техните създатели не са познати на широката публика.

Първият компютър на Джон Атанасов решава 29 уравнения за един час, а са му били нужни само 690 щатски долара, за да го създаде. Бащата на хапчето „антибебе“ е сред 30-те най-влиятелни личности на миналото хилядолетие. Докато работи с Мария Кюри, Георги Наджаков създава копирната машина.

Целта на тази книга е да съхрани имената и да запознае с делата на най-великите български изобретатели, както и да даде информация за най-значимите български открития.